Groente wekken is niet moeilijk. De meeste harde groentes kun je eenvoudig inmaken zoals radijs, wortel, bloemkool, komkommer, courgettes enz. Zorg dat je altijd met schoon materiaal werkt. De wekpotten heb ik eerst in de vaatwasser op de heetste stand schoongemaakt, daarna in een pan kokend water uitgekookt en op een schone doek laten drogen.
Maak de groenten goed schoon. Dus eerst goed schillen en wassen. Daarna de groenten in hele dunne reepjes of blokjes snijden. Doe de groentes in een vergiet en meng dit door elkaar. Bestrooi de groenten met zout om het overtollige vocht te verwijderen. Je kunt de groentes op deze manier ook veel langer bewaren. Na een half uur de groentes afspoelen en laat het goed uitlekken.
De opgiet:
250 ml Wijnazijn, 110 gr suiker, 125 ml water, 1 tl mosterdzaadjes, 2 tl anijszaad, 1 tl zwarte peperkorrels
Dit is ongeveer voldoende voor 1 wortel, 1 komkommer, 1 bos radijs.
Doe de wijnazijn, suiker en water in een steelpan en verhit dit. Roeren tot de suiker goed opgelost is. Voeg wat mosterdzaadjes, anijs, peper toe en roer dit goed om. Doe de groente in de potten en giet de kokend hete vloeistof op de groente in de potjes tot bijna bovenaan toe. druk met een schone lepel de luchtbellen eruit, vul verder aan, maak de randen schoon, sluit de pot en zet deze op de kop weg en laat dit afkoelen. Bewaar de potten op een droge en koele donkere plaats.
Ingewekte groente